Ingrediënten
- 1/2 kopje boter
- 1 kopje bloem voor alle doeleinden
- 1 1/2 kopjes runder- of kippenbouillon
- 1/4 kopje slagroom
- 2 kopjes gekookt en versnipperd vlees (rundvlees, kip, kalfsvlees of ham)
- 1/4 kopje gehakte ui
- 1/4 kopje gehakte champignons
- 1/4 kop gehakte peterselie
- Zout en peper naar smaak
- 2 eieren, losgeklopt
- 1 1/2 kopjes fijn paneermeel
- Olie om te frituren
Instructies
- Smelt boter in een grote pan op laag vuur.
- Voeg bloem toe en klop tot een gladde massa.
- Voeg bouillon en room toe en zwaai constant tot het mengsel dikker wordt.
- Roer vlees, ui, champignons, peterselie, zout en peper erdoor.
- Dek af en zet in de koelkast tot het mengsel stevig is (ongeveer 2 uur).
- Klop eieren in een ondiepe schaal.
- Rol het gekoelde mengsel in kleine balletjes of cilindervormen.
- Doop elke bal of cilindervorm in losgeklopte eieren en bedek ze met paneermeel.
- Verhit olie in een friteuse of koekenpan op middelhoog vuur.
- Bak balletjes of cilindervormen tot ze goudbruin zijn, keer ze af en toe om.
- Laat uitlekken op keukenpapier en dien heet op.
Invoering
Als je een liefhebber bent van de Nederlandse keuken, heb je vast wel eens gehoord van bitterballen en kroketten. Beide zijn gefrituurde snacks die populair zijn in Nederland, maar waarin onderscheiden ze zich? Laten we eens kijken naar de verschillen tussen de twee en hoe je ze thuis kunt maken.
Bitterballen zijn kleine, ronde balletjes die krokant van buiten en smeuïg van binnen zijn. Ze worden meestal gemaakt met runder- of kalfsragout en op smaak gebracht met nootmuskaat, zout en peper. Kroketten daarentegen zijn cilindrisch van vorm en groter dan bitterballen. Ze zijn meestal gevuld met kip of rundvlees en kunnen ook groenten en kruiden bevatten.
Om beide snacks te maken, heb je een mix van meel, boter, melk en vlees nodig. Sommige recepten vragen om extra ingrediënten zoals uien, champignons of kaas. De sleutel is om het mengsel te koken tot het dik en romig is en het vervolgens in de koelkast te laten afkoelen tot het stevig genoeg is om er balletjes of cilinders van te maken.
Als het op frituren aankomt, wil je een pan of friteuse met veel olie gebruiken. Verhit de olie tot ongeveer 110°C en bak de bitterballen of kroketten goudbruin. Pas op dat u de pan niet te vol zet, anders worden de snacks mogelijk niet gelijkmatig gaar. Laat ze voor het serveren uitlekken op keukenpapier.
Een ding om in gedachten te houden is dat hoewel deze snacks heerlijk zijn, ze ook behoorlijk rijk zijn. Als u op zoek bent naar een gezondere optie, kunt u proberen ze in de oven te bakken in plaats van te braden. Een ander alternatief is om ze naast een salade of ander licht gerecht te serveren.
Ziezo, het verschil tussen bitterballen en kroketten. Probeer ze thuis te maken en kijk welke je het lekkerst vindt!