Hallo fijnproevers! Vandaag wil ik mijn favoriete Indonesische gerecht aller tijden met je delen: Bami Goreng. Deze roergebakken noedelschotel komt uit Indonesië, maar is over de hele wereld een populaire troostmaaltijd geworden vanwege de heerlijke smaken en veelzijdigheid. Of je nu een beginner bent of een ervaren kok, dit recept geeft je een aantal tips en trucs om de perfecte bami goreng te maken.
Voordat we in het recept duiken, laten we het hebben over een paar leuke weetjes over dit gerecht. Bami Goreng vertaald naar “gefrituurde noedels” in het Indonesisch en werd geïnspireerd door Chinese chow mein. Dit gerecht wordt vaak gemaakt met eiernoedels, groenten en vlees (kip, rundvlees of varkensvlees – naar keuze). Vegetariërs en veganisten kunnen echter tofu of alleen groenten gebruiken. Bami Goreng is te vinden in straatvoedselkarren, restaurants en huizen in heel Indonesië. Het wordt tijdelijk gereserveerd met kroepoek (een soort Indonesische crackers) of kroepoek.
Ingrediënten lijst
- 500g eiernoedels
- 1 ui, in plakjes
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- 1 wortel, julienned
- 1 rode paprika, in plakken
- 1 kopje kool, versnipperd
- 1/2 kopje sperziebonen, bijgesneden
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 1/4 kopje kecap manis (zoete sojasaus)
- 2 theelepels sambal oelek (chilipasta)
- 2 eetlepels oestersaus
- 1/4 kopje kippenbouillon
- Zout en peper naar smaak
- Limoenpartjes, om te serveren (optioneel)
- Koriander, om te garneren (optioneel)
Instructies
- Kook de eiernoedels in een pan met gezouten water gedurende 3-4 minuten tot ze al dente gaar zijn. Giet het water af en spoel de noedels af onder koud water om het kookproces te stoppen. Opzij zetten.
- Verhit een wok of grote koekenpan op hoog vuur. Voeg de plantaardige olie toe en draai om de pan te coaten.
- Voeg als de olie heet is de gesneden ui en fijngehakte knoflook toe. Roerbak 1-2 minuten geurig.
- Voeg de julienne wortel toe teenteen tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener, gesneden rode paprika, geraspte kool en bijgesneden sperziebonen teentoe tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener. Roerbak 2-3 minuten tot de groenten iets zachter zijn.
- Voeg de gekookte eiernoedels toe aan de pan en roerbak nog 2-3 minuten tot de noedels zijn doorgewarmd.
- Voeg de kecap manis (zoete sojasaus), sambal oelek (chilipasta), oestersaus (sla dit over als je vegetarisch bent) en kippenbouillon (gebruik groentebouillon als je vegetarisch bent) toe. Hussel alles door elkaar tot de noedels en groenten goed zijn met de saus.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer warm met wat limoenpartjes en koriandergarnering. Genieten!
Daar heb je het! Mijn tips en trucs voor het maken van de perfecte Bami Goreng. Wees niet bang om te experimenteren met verschillende en eiwitbronnen om dit gerecht je eigen groenten te maken. Je kunt het kruidenniveau ook naar wens aanpassen door meer of minder chilipasta toe te voegen. Bami Goreng is de perfecte maaltijd voor een gezellige avond uit een etentje met vrienden en familie. Probeer dit recept eens en laat me weten hoe het afloopt!