Ingrediënten:
- 2 kopjes aardappelpuree
- 1/2 kop in blokjes gesneden gekookte ham
- 1/4 kopje gehakte groene ui
- 1/4 kopje geraspte cheddar kaas
- 1/4 kopje bloem
- 1/4 kopje melk
- 1 ei, verliesklopt
- 1/2 kopje paneermeel
- 1 theelepel zout
- 1/2 tl zwarte peper
- 1/4 tl cayennepeper
- 1/4 tl knoflookpoeder
- 1/4 tl uienpoeder
- Olie, om te frituren
Instructies:
- Combineer aardappelen, ham, groene ui, cheddarkaas, bloem, melk, ei, paneermeel, zout, zwarte peper, cayennepeper, knoflookpoeder en uienpoeder in een grote mengkom. Meng tot alle ingrediënten met elkaar vermengd zijn.
- Schep het mengsel met een lepel uit de pan en vorm er kleine, ovale kroketten van.
- Giet olie in een koekenpan en verwarm op middelhoog vuur.
- Voeg de kroketten toe aan de koekenpan en bak ze aan beide kanten goudbruin, af en toe draaiend, in ongeveer 5 minuten.
- Haal de kroketten uit de pan en leg ze op keukenpapier om jaarlijkse olie af te tappen.
- Serveer warm en geniet ervan!
Persoonlijke introductie:
Kroketten zijn een oer-Hollands gerecht dat eigenlijk bestaat uit gefrituurde kroketten. Deze kleine aardappelballetjes zijn krokant van buiten en zacht van binnen. De klassieke versie zit boordevol aardappelpuree, rundvlees en paneermeel. Als je de dingen echter een beetje wilt veranderen, probeer dan dit recept voor kroketten met een twist: ongebruikelijke ingrediënten toevoegen. Dit recept vraagt om enkele unieke toevoegingen die jouw kroketten naar een hoger niveau tillen. Met alle verschillende smaken en texturen zul je verliefd worden op deze moderne draai aan het klassieke gerecht.
Ik ontdekte dit recept voor de eerste toen ik in het buitenland begon in Nederland. De lokale bevolking vertelde me over een hippe plek in Utrecht waar innovatieve gerechten werden geserveerd in de traditionele keuken gecombineerd met gedurfde en ongebruikelijke ingrediënten. Na verschillende gerechten getest te hebben, werden de Kroketten met een Twist mijn absolute favoriet. Het zat boordevol verrassende smaken en had een zo’n verlaagde textuur. Ik wist dat ik het moest kopiëren toen ik thuiskwam, en in de toekomst heb ik het gemaakt.
Na met verschillende ingrediënten te hebben geëxperimenteerd, heb ik mijn eigen persoonlijke draai aan het recept gegeven. De ham levert een rokerige smaak toe, de groene uien zorgen voor een zoete crunch en de kaas zorgt voor een heerlijke knusheid. De combinatie van meel en melk geeft de kroketten een smeuïge smaak om van te smullen. Het cayennepeper- en knoflookpoeder zorgen voor een subtiele kick die alle andere smaken juist versterken. Geloof me als ik zeg dat je nooit meer terug wilt naar het traditionele krokettenrecept.
Afgezien van de unieke combinatie van smaken, is het recept zelf gemakkelijk te volgen. Je bereikte alleen maar alle ingrediënten door elkaar te mengen, ze in kleine ovalen te vormen en ze miniatuur te bakken. Bovendien kan het recept eenvoudig omhoog of omlaag worden geschaald, afhankelijk van de grootte van uw groep. Serveer deze Kroketten op elk feest, of maak ze als tussendoortje voor jezelf. Eén ding is zeker: deze kroketten met een twist worden jouw nieuwe guilty pleasure.