Als u op zoek bent naar een stevige, smaakvolle maaltijd die een zekere indruk zal maken op uw gasten, vindt u niet verder te zoeken dan dit osso buco-recept. Osso buco is een traditioneel Italiaans gerecht dat in het Italiaans “bot met een gat” betekent. Het is gemaakt met malse kalfsschenkels, groenten en een smaakvolle bouillon, en het is perfect voor een speciale gelegenheid van een gezellige avondje uit.
Ingrediënten:
- 4 kalfsschenkels (ongeveer 5 cm dik)
- 1/2 kopje bloem voor alle doeleinden
- 1/4 kopje olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 2 wortelen, in stukjes
- 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 kop runderbouillon
- 1 kop droge witte wijn
- 1 blik (14 ons) in blokjes gesneden tomaten, ongedroogeerd
- 1 laurierblad
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn, geplet
- Zout en peper naar smaak
Instructies:
- Verwarm je oven voor op 350°F.
- Haal de kalfsschenkels door de bloem en schud het teveel eraf.
- Verhit de olijfolie in een Nederlandse oven op middelhoog vuur.
- Bak de kalfsschenkels aan alle kanten bruin in ongeveer 10 minuten. Haal uit de Nederlandse oven en zet opzij.
- Voeg uien, wortelen, selderij en knoflook toe aan de Nederlandse oven en kook tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.
- Roer de tomatenpuree erdoor en kook 1 minuut.
- Voeg runderbouillon, witte wijn, tomatenblokjes, laurier, tijm en rozemarijn toe tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener tiener.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Breng aan de kook en doe de kalfsschenkels terug in de braadpan.
- Dek de braadpan af en bak in de oven gedurende 2 tot 2 1/2 uur, of tot het vlees zacht is en van het bot valt.
- Verwijder het laurierblad en serveer warm met een kant naar keuze.
Een opmerking over Osso Buco:
Osso buco wordt traditioneel gemaakt met kalfsschenkels, maar je kunt ook runderschenkels gebruiken als je dat liever hebt. Je kunt dit recept ook in een slowcooker maken door 6-8 uur op low of 4-6 uur op high te koken. Voor een dikkere saus, klop 1 eetlepel maïzena met 1/4 kopje koud water en voeg toe aan de saus tijdens de laatste 30 minuten koken. Dit recept kan ook tot 3 maanden goed worden ingevroren, waardoor het een geweldige maaltijd is om van tevoren klaar te maken.
Conclusie:
Osso buco is een van die gerechten die zeker indruk zal maken, of u nu een etentje organiseert of kookt voor uw gezin. Het is geruststellend, smaakvol en absoluut heerlijk. Dus probeer dit recept eens en ontdek waarom osso buco een klassiek Italiaans gerecht dat de tand des tijds doorstaan heeft is!